2018-а: Силна година за пазара на строителна техника
03.04.2019 | 10:06 |
1587 |
0
2018-а: Силна година за пазара на строителна техника
Снимка: pixabay.com

В годишния обзор на Комитета за европейска строителна техника (СЕСЕ) миналата – 2018- а година е най-силната година за европейския бизнес със строителни машини след икономическата криза през 2008/2009 г. През 2018-а продажбите са нараснали с 11%, което е само с 10 на сто, за да се достигне пикът от 2007 г.

 

В документа се посочва, че през 2018 г. темповете на продажби се повишаваха. След нарастване с 5% през първото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г. ръстовете през второто и третото тримесечие достигнаха съответно 8,5% и 9,4%. Бизнесът преживя истински бум през четвъртото тримесечие с 15% ръст.

 

Повечето региони на Западна и Северна Европа отчитат стабилно нарастване. Тръгвайки от вече висока база, много от тези пазари достигнаха исторически най-високи нива. Южна, Централна и Източна Европа продължиха своето възстановяване и нараснаха над средните си равнища. Русия затвърди положителната си тенденция от миналата година. Само турският пазар бе единственото отрицателно изключение, отчитайки много слабо второ шестмесечие.

 

Продажбите на земекопни машини през 2018 г. в Европа, в т.ч. Русия и Турция, нараснаха с 9,6%, преминавайки нивото от 2008 г. Продажбите на пътно-строителна техника се увеличиха с 12% и достигнаха своя пик след кризата от преди 10 години. Техниката, свързана със сградното строителство, също се представи с високи ръстове, но при крановете и техниката за производство, транспортиране и полагане на бетони липсваше високата динамика, характерна за земекопните и пътно-строителните машини.

 

Общият сценарий не се очаква да се промени значително през 2019 г., заявяват от Комитета за европейска строителна техника. В унисон с растящите сектори на строителството и мините, подкрепени от растящите цени на суровините, глобалният бизнес със строителни машини се очаква да остане на пътя на растежа, може би с леко намалена динамика (предвид забавянето на ръста на китайския пазар). Ако няма влошаване на ситуацията с търговските конфликти на държавно ниво, прогнозата на комитета е за 5-10% глобален ръст, който изглежда реално постижим.

 

Очаква се през втората половина на 2019 г. да има известен спад на продажбите в Европа. В резултат европейският пазар се очаква да регистрира 0% или -5% за 2019 г. Това все пак ще бъде една добра година и това в никакъв случай не са лоши новини, коментират от Комитета за европейска строителна техника.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: