Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

CAP4US уебинар: Какво знаем до момента за ОСП?
20.05.2022 | 09:37 |
93 |
0
CAP4US уебинар: Какво знаем до момента за ОСП?

Последният уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”, се проведе на 19 май, четвъртък от 14 часа. Гост на онлайн семинара този път беше експертът по Обща селскостопанска политика (ОСП) - Снежана Благоева.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

В момента Снежана Благоева е пълномощен министър в постоянното представителство на Република България в Брюксел

По време на уебинара дискутирахме най-актуалните теми, свързани с новата ОСП. А именно кога България очаква забележките по Стратегическия план. Какви са основните забележки, които са получили останалите страни членки и ще повлияят ли размириците в Украйна на решенията относно старта на ОСП?

“Така наречените бележки за първите 19 плана вече са публикувани и могат да бъдат прочетени на страницата на ЕК. В момента върви прегледа на останалите държави членки, включително и на българския стратегически план.

ЕК има 3 месеца да даде своите бележки. Срокът за нашите бележки е 25 май, така че още следващата седмица очакваме да ги получим”, обясни Благоева.

По думите й при всички положения процесът вече е завършен и в момента се работи по последните детайли - формално одобрение, превод на бележките на български език. 

“Процесът върви, а след като държавите членки получат своите бележки и се запознаят с тях, ЕК ги приканва да отговорят на писмото, давайки своите най-общи коментари. 

След това започва един неформален диалог с ЕК, тъй като процеса трябва да бъде стегнат и добре насочен във времето. Всички искаме стратегическите планове да бъдат одобрени до края на годината. Дори, ако може малко по-рано, за да могат да минат националните процеси по подготовка на националното законодателство, преструктуриране на националните органи, информиране на земеделските производители и провеждане на достатъчно интензивен диалог със земеделските производители, за да могат те да се запознаят с новите елементи със стратегическите планове”, каза още експертът.

Освен това ЕК предлага да се направи неформален диалог между съответната държава членка и службите на Комисията, за да може да се дискутира в един креативен модел отделните бележки по различните елементи на стратегическите планове. Някои държави членки вече са провели такива срещи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: