Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

CAP4US: Устойчивостта и рентабилността са ключови за земеделието след 2020
28.10.2020 | 13:17 |
544 |
0
CAP4US: Устойчивостта и рентабилността са ключови за земеделието след 2020

 

Реформите в аграрната политика на Стария континент, които в момента усилено се коментират, съвсем логично са тема на разговор и в научните среди.

По време на Празника на земеделската наука, организиран всяка година от Селскостопанската академия (ССА), бе представена и кампанията „ОСП работи за нас: Остани на линия!“ на AgriGate MediaИнститута за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.
Според директорът на Института за аграрна икономика към ССА, Божидар Иванов, причината за търсенето на по-зелени и по-устойчиви практики, обвързани с опазването на околната среда, са амбициозна мисия, която Европа си поставя. 

“Много нови неща в цяла Европа. Всички тези неща, които се случиха от парламентарните избори, които се случиха през 2018-а годна, влизането в ЕП на повече зелени партии и зелени движения и поставянето на акцента занапред, не само в земеделието, но и във всички области на  енергетика, транспорт и т.н., върху зеленото, върху екологията и климата, поставиха много въпроси, които в сегашната ОСП ги нямаше или бяха много по-слабо застъпени. Новите неща са твърде амбициозни, което пък поражда вътрешни неизгладени и неизчистени въпроси”, отбеляза Иванов. 

 

Според него има известен момент на несигурност и той е най-вече в залагането на новите технологии. Божидар Иванов смята, че трябва добре да се обмисли как внедряването на дигитални и други технологии ще бъде икономически издържано, а в същото време да доведе до устойчивост. 

Европа още преди 15 години си постави високи цели, когато показа, че иска да гради икономика на знанието, на растежа на знанието, посочи Иванов и добави: “Така че в момента се повтарят тези амбициозни цели. Ще видим дали ще могат да бъдат постигнати. А иначе има много хубави неща”. 

От своя страна, в поздравителен адрес до всички, заети с аграрна наука, министърът на земеделието Десислава Танева посочи, че всички интервенции в Стратегическия план на България следва да са обвързани с постигането на конкретни резултати и да бъдат доказани от науката. “Това е основната роля на ССА при въвеждането на консервационното земеделие, прилагането на новите екосхеми в агроекология, климат и трансфера на знания”, бе посочено в адреса.

ОСП работи. Работи за българските фермери”, заключи директорът на Института за аграрна икономика.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: