2023 г.: Какво, ако животните за заявяване са повече от предвидения бюджет?
21.12.2022 | 12:58 |
506 |
0
2023 г.: Какво, ако животните за заявяване са повече от предвидения бюджет?

Няма вероятност да се окаже, че животните са повече от заявените. Това каза Аделина Стоянова, директор в дирекция “Директни плащания” в ресорното ведомство.

По думите й ставките и анализите, които от земеделското министерство са направили, се базират на четири бази данни.

“Първата са данните от ИСАК - това, което заявявате за подпомагане. Ние знаем всеки един от вас, всяка една година, колко животни е заявил за подпомагане. Знаем как се увеличават или как се намаляват животните за подпомагане от всеки един земеделски стопанин, всяка една година, по всяка една интервенция.

Втората база данни, по отношение на развъдните програми - ползваме от ИАСРЖ. Те имат точната информация затова как различните групи животни се променят през годините. Тази база данни се налага в системата на БАБХ, до която ние също имаме достъп и също виждаме как се изменят тези животни. 

Има още една четвърта база данни, която не я считаме за абсолютно релевантна по отношение на подпомагането, защото там са абсолютно всички животни. Това са данните от агростатистиката. Така че всички планирани бройки, които ние сме записали в Стратегическия план за заявяване, в тях са предвидени бройките с нарастване от всичките бази данни, с които ние разполагаме”, обясни Стоянова.

Тя е категорична, че до момента практиката на експертите от МЗм показва, че винаги когато са планирали заявени животни, тези прогнозни бройки обикновено са се сбъдвали.

“Изключение прави единствено интервенцията за месодайни крави под селекционен контрол, но колегите ви знаят какви са причините затова”, каза експертът.

Има и още нещо, което трябва да гарантира спокойствието на стопаните, че могат да достигнат максималната планирана ставка от земеделското министерство.

“Дори и да сме сбъркали и да не сме били много точно в изчисленията по една или друга причина, имаме възможност в рамките на годината, без да искаме промяна на Стратегическия план, да прехвърляме бюджети в рамките на обвързаната подкрепа от една схема в друга - там, където са дошли значително по-малък брой животни. Можем да вземем бюджет оттам и да го прехвърлим в интервенция, в която има повече брой животни и вероятно да не може да се достигне максималната ставка.

Тази вътрешна регулация е допустима по регламент и не изисква промяна в Стратегическия план”, заключи Аделина Стоянова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: