Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Къде да отидат парите от таваните?
25.08.2021 | 08:41 |
357 |
0
Къде да отидат парите от таваните?

Ние сме за таваните, но ще вземем решение тогава, когато видим какво би допринесло като икономически аспект прилагането на двата модела. Който и вариант да се приеме, е нужно да се обърне специално внимание на необлагодетелстваните райони при усвояване на събраните средства. Това коментира пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), след среща с председателя на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

„На първо четене мислим, че е много по-изгоден вариантът с постепенно намаляване на директните плащания над 60 000 евро. Така ще се генерират много повече средства за сметка на най-големите”, заяви браншовият представител, като подчерта, че все пак европейските субсидии се дават за устойчиво земеделие, което засяга развитието на дребния и средния фермер, „в това е смисълът им, а не за изплащане на дивиденти на големите корпорации”.

Според НАК важно е в икономическите анализи на земеделското министерство (МЗХГ) да се изчисли с точност каква сума ще се събере, за сметка на най-големите. „Ние коментираме една сума, но тя на първо четене е суха и ако се извадят разходите на тези фирми за осигуровки и заплати, може от 25 милиона да отиде на 5 милиона. Това е при вариант от 100 000 евро таван”, обясни председателят на НАК. Следващият не по-малък въпрос е къде ще отидат събраните по този начин пари.

Тодор Джиков: Ние се съгласихме да са за чувствителните сектори през инвестиционните мерки, но подчертахме и друго – средства за планинските и полупланински райони.

По думите му ставката от 26 лв. в момента е „изключително смехотворна” и не отразява реалните разлики в трудностите заради почвено-климатичния комплекс, отстоянията от нивите, големината на парцелите, близостта до пазарите и прочее. „Производството в тези райони обаче обхваща 44% от земеделската земя в България като мащаб и близо 40% от регистрираните земеделски производители”, акцентира Джиков.

„Коментирахме и позицията на Германия, която ще ограничава декари, а не суми. За нас като асоциация това също е приемлив вариант, върху който си заслужава да се помисли, сподели още браншовият представител след срещата.

Предстоят още отделни срещи и на други организации в сектор „Пллодове и зеленчуци” с председателя на парламентарната комисия по земеделие за мнения и становища относно актуалните теми в земеделието. На заседанието на комисията в четвъртък, 26 август, пък ще бъде представена презентация от МЗХГ и ще се коментира Стратегическият план на страната ни. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: