Ще спрем ли някога да тичаме след събитията с промените по ДЗЕС?
18.03.2024 | 11:07 |
170 |
0
Ще спрем ли някога да тичаме след събитията с промените по ДЗЕС?

Колко активни сте като граждани и земеделски производители в своята позиция?

Това е въпросът на седмицата. 

Това е и темата, която дискутираме в днешния епизод на AgriПодкаст, част от кампанията “ОСП работи за нас: По-зелени и умни”. 

Европейската комисия започва да преразглежда своите високи амбиции за зелена политика. А част от тях със сигурност са добре познатите ДЗЕС или стандартите за добро земеделско и екологично състояние, които предизвикаха вълна от недоволство и поредица от протести не само в България, но и в Европа.

Очевидно ЕК си взе забележка и удължи дерогацията по ДЗЕС 8. Още в началото на седмицата осъмнахме с информация за това как ще се облекчат изискванията към фермерите за изпълнението именно на ДЗЕС 8. А това пък стана възможно, благодарение на приемането на Регламента за изпълнение (ЕС) 2024/587 на ЕК от 12 февруари 2024 г.

По същата логика Комисията започна да търси повече информация от производителите относно затрудненията при изпълнението на ДЗЕС 1, ДЗЕС 5, ДЗЕС 6, ДЗЕС 7.

Именно по ДЗЕС 6 дори се проведе онлайн обществена консултация, която беше активна от 1 декември 2023 г. до 8 март 2024 г. В този немалък период от време всички заинтересовани страни - земеделски производители, НПО, браншови организации, частен сектор, екологични организации и т.н, имаха възможност да споделят мнението си относно административната тежест, която може да бъде свързана с Директивата за нитратите. 

Данните от онлайн консултацията вече са налични. Впечатление прави обаче участието от българската страна, което е забележително ниско.

Трима души - толкова са взели отношение по директивата за нитратите. И явно само трима души в цялата страна имат отношение при прилагането на ДЗЕС 6.

Общо в проучването, което е достъпно дори на български език, са взели участие 1071 души, като най-активни са били заинтересовани страни от Германия (178 души), Ирландия (165 души), Нидерландия (151 души), Унгария (103 души) и Италия (73 души).

Следва ЕК да анализира данните и да вземе отношение относно опростяването на процесите и прилагането на политиките.

Тези данни могат да бъдат разчетени по различен начин. 

Безспорното е обаче, че те подчертават важността от активното участие на земеделските производители и техните представители в процеса на формиране на политиките, които пряко ги засягат.

Участието и активното ангажиране на земеделските производители в процесите на национално и европейско ниво, са от ключово значение за формирането на бъдещите и дори на настоящите политики. И точно тук браншовите организации имат своята ключова роля. Те трябва да се ангажират активно с проблематиката, за да защитават по най-добрия начин интересите на своите членове.

Скъпи фермери, бъдете активни. Осъзнайте важността на участието в обществените консултации и се включвайте активно в процеса на формиране на политиките. 

Това е най-сигурният път за постигане на качествени промени и положителна посока на развитие на селскостопанския ни сектор.

 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

⁠Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 

: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: