Във вторник се очаква Европейския парламент да даде зелена светлина на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Тази реформирана версия има за цел да бъде по-екологична, по-справедлива, по-гъвкава и прозрачна.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

През юни 2021 г. преговарящите от страна на Парламента и Съвета постигнаха споразумение по новата законодателна рамка, която има за цел да приведе Общата селскостопанска политика (ОСП) в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата. Те ще трябва да бъдат отразени в националните стратегически планове, в земеделските практики и в начина, по който се разпределят средствата от Фонда за развитие на селските райони и директните плащания. 

За да се гарантира справедливо разпределение на подкрепата от ЕС, малките и средноголемите земеделски стопанства ще получават минимален дял от директните плащания, а младите земеделски стопани следва да получават специална подкрепа от директните плащания и бюджетите за развитие на селските райони във всяка държава членка. Условията на труд в земеделските стопанства ще бъдат наблюдавани благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП. Постоянен кризисен резерв ще подпомага земеделските стопани в периоди на ценова или пазарна нестабилност, а информацията за крайните бенефициери ще бъде по-прозрачна благодарение на инструмент за извличане на данни.

Дебатът ще се проведе във вторник сутринта от 10:00 ч. (българско време), а резултатите ще бъдат обявени в 17:00 ч. (българско време), информираха от пресофиса на Европарламента. 

На 2 декември се очаква пакетът за реформа на ОСП да бъде одобрен от Съвета. 

Преди дни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че Националния стратегически план на България ще е готов до Коледа. 

Шестмесечният процес на оценка на стратегическите планове ще започне в началото на 2022 г., а новите правила на селскостопанската политика ще бъдат въведени в действие от 1 януари 2023 г.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg