Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Строителната продукция бележи спад и на европейско ниво
21.01.2019 | 11:40 |
1315 |
0
Строителната продукция бележи спад и на европейско ниво
Снимка: pixabay.com

България е на четвърто място в Европейския съюз по най-голям спад на строителната продукция на годишна база през ноември, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция в страната ни е намаляла с 1,8%, след като нарасна с 2% през октомври. По-голям годишен спад на произведената строителна продукция през ноември е отчетен само в Румъния (-4,8%), Швеция (-2,6%) и Германия (-1,9%), пише investor.bg.

На другия полюс са Унгария, Словения и Полша, които отбелязват най-голям годишен ръст на строителната продукция със съответно 27,3%, 18,9% и 16%.

Строителната продукция в България намалява и на месечна основа с 1,2% и това отново поставя страната ни на четвърто място по най-голям спад сред държавите членки, за които са налични данни. Най-голям месечен спад е отчетен в Чехия (-3,6%), Германия (-1,7%) и Португалия (-1,5%).

Най-голям месечен ръст на строителната продукция са постигнали Унгария и Словения (по 4,4%) и Франция (1,5%).

Произведената строителна продукция в еврозоната е намаляла с 0,1% на месечна основа през ноември, а в ЕС като цяло е отбелязала ръст от 0,2%, сочат данните на Евростат. Спадът в еврозоната се дължи главно на негативния темп на гражданското и инженерното строителство, което се е понижило с 0,2%, докато сградното строителство е постигнало скромно повишение от 0,1%.

Ръстът в ЕС като цяло се определя от повишението с 0,5% на сградното строителство, докато гражданското и инженерното строителство е намаляло с 0,8%.

Спрямо ноември 2017 г. строителната продукция е нараснала с 0,9% в еврозоната и с 1,8% в ЕС. Повишението в еврозоната се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, което е нараснало с 2,1%, докато сградното строителство е нараснало само с 0,7%.

Гражданското и инженерното строителство в ЕС като цяло е отбелязало ръст от 4,8%, а сградното строителство се е повишило с 0,9%. 

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: