Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Сертифицирането на здрави почви може да донесе допълнителен финансов стимул за фермерите
09.01.2024 | 16:58 |
299 |
0
Сертифицирането на здрави почви може да донесе допълнителен финансов стимул за фермерите

Що е то здрава почва и как фермерите могат да бъдат финансово възнаградени за поддържането на земеделската земя в добро състояние – това са само част от въпросите, на които ще се опита да отговори подготвяната в момента Директива относно мониторинга и устойчивостта на почвите.

Още по темата: Ерозията е голяма заплаха за почвите в България

По предложението на Европейската комисия (ЕК) свое становище изготвя и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК). В работната група участва и българският представител за сектор „Земеделие” – Стоян Чуканов, който дава повече яснота:

“Идеята е да се разработи унифицирана правна рамка за мониторинг на почвите в Европейския съюз, която да запълни сегашните пропуски. В момента тази тема е адресирана по различен начин в отделните страни членки, а на някои места въобще не е”, коментира той за Агри.БГ.

В момента практики като диверсификация на културите, прецизно земеделие, цифрови инструменти за управление на почвите и минимални или нулеви обработки вече носят допълнителен финансов стимул за фермерите. 

Нова възможност за тях ще бъде да сертифицират здравето на почвите си чрез схема за сертифициране, която предстои да бъде разработена подобно на въглеродните сертификати. По този начин стопаните могат да бъдат възнаградени от пазара за добро стопанисване на почвите и да получат финансова подкрепа или стимули по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Крайната цел на предложения закон е до 2050 г. всички почви на ЕС да бъдат в добро състояние в съответствие с амбицията за нулево замърсяване. Впоследствие държавите членки могат да решат да включат установените практики в своите национални и европейски механизми за подпомагане, например под формата на доброволни ангажименти, поемани от фермерите по линия на ОСП.

Друг важен документ, по който работи Стоян Чуканов в рамките на ЕИСК и който пряко засяга работата на стопаните, е Резолюцията на Европейския парламент относно преразгледаната инициатива на ЕС за опрашителите, или т.нар. Нов пакт за опрашителите.

„Малко или много производителите от всички сектори зависим от тези насекоми, които пренебрегваме. Тук говорим не само за пчелите, но и за дивите опрашители, които също са обект на масово изчезване. Документът засяга не само пчеларите, но и устойчивата употреба на пестициди”, обяснява Чуканов.

Още една тема, която е малко неглижирана в нашето публично пространство, но на която се водят все по-горещи дебати на запад, е замърсяването с микропластмаса. Става дума за гранули до 5 мм, под формата на които производителите на пластмаса доставят своята суровина. 

В световен мащаб се говори за 3 млрд. тона микропластмаса, натрупани само на повърхността на океана. Отделно тя се открива в реките и почвата, дори на Еверест и в Марианската падина. Пластмаса има в 80% от кръвните проби на анонимни донори, сочи проучване на холандски и английски учени. Пластмаса се установява дори в белите дробове при операции. Тоест тя е навсякъде. Повечето бои също са на тази основа.

„Пластмасата е много евтина суровина и когато се получи някакво разсипване или авария, никоя транспортна фирма не си прави труда да я събира. Предложението на ЕК е да се създаде регулация, за да се формулира замърсителят и да му се потърси отговорност. Започват да се разглеждат различни модели на замърсяване с микропластмаса. Поставя се и граница на големината на производителя – до и над 2000 тона”, уточнява Чуканов. 

Друг интересен документ, чиято резолюция ЕП прие в началото на 2023 г., е Стратегия на ЕС за стимулиране на конкурентоспособността на промишлеността, търговията и качествените работни места.

„Всички ние в Европейския съюз трябва да се замислим стратегически и по-навреме накъде се развиваме. Никой не е застрахован от икономически катаклизми, както се случи преди десетилетия в текстилната и стоманодобивната индустрии. Трябва да помислим как да запазим конкурентоспособността на европейската икономика. Това го казвам и от гледна точка на земеделието, тъй като неадекватните намеси могат да доведат до бързи сривове”, категоричен е нашият представител в Брюксел, работил и по това становище на ЕИСК. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: