Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Решаващи дни за бъдещето на аграрния сектор
27.05.2021 | 15:10 |
336 |
0
Решаващи дни за бъдещето на аграрния сектор

Последните няколко дни са решаващи за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2022 г. Поне така твърдят политиците и анализаторите. Успоредно се провеждат преговорите на високо ниво между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа, т.нар. - супер триалог, чиято цел е да се изчистят различията между държавите членки и да се постигне единна позиция за бъдещето на аграрната политика на Стария континент, и заседание на Съвета на министрите на селското стопанство на страните членки. 

В Брюксел се заиграват с процента за преразпределително плащане

“Компромисите тук не са лесни, ситуацията в страните-членки на ЕС понякога е изключително различна”, писа в социалните мрежи Юлия Кльокнер,  федерален министър на селското стопанство на Германия, след няколкочасово заседание за преговорите. 

От своя страна министрите на земеделието на страните членки бяха запознати с хода на преговорите.
Те обсъдиха социалната условност, директните плащания и зелената архитектура. 

По отношение на вграждането на социалната условност в ОСП, аграрните министри  подкрепиха защитата на труда и социалните права на земеделските производители, но мнозина смятат, че ОСП не е най-добрият инструмент за постигане на това. 
Няколко министри изтъкнаха, че правата на работещите в селското стопанство  вече са добре обхванати от съществуващото законодателство, и смятат, че  добавянето на социална условност към ОСП би създало ненужна административна тежест.

Директните плащания 
Председателството информира министрите за резултатите от супер триалога, който се проведе предишния ден. Министрите обсъдиха дали преразпределителните плащания трябва да бъдат задължителни, дали да се прилага процент на преразпределение и ако да, какъв трябва да бъде този процент. 
Също така в разговорите бе обсъдено и какъв процент от разходите за труд трябва да се приспадне. Като цяло министрите бяха за по-гъвкав подход.

Зелена архитектура
Министрите бяха информирани за състоянието на екологичните схеми и Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС), включително предложенията на Комисията за отделяне на средства от Първия стълб за екосхемите. 

Всички министри се съгласиха, че е важно да се изгради устойчиво бъдеще за земеделските производители в една сигурна околна среда, те посочиха, че е необходима гъвкавост, чрез която да се постигне това. 

Имаме значителен прогрес от днешния ден - и от срещата на Съвета, и от триалога. Все още има доста работа, но със сигурност ще с опитаме да постигнем сделка преди края на сесията от срещи”, каза португалския земеделски министър Мария до Сеу Антунес (Maria do Céu Antunes). 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: