Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Пчелари, запознайте се с планираните ставки за опрашване и биологично пчеларство
28.02.2023 | 15:09 |
1008 |
0
Пчелари, запознайте се с планираните ставки за опрашване и биологично пчеларство

През следващите пет години отделна интервенция ще подкрепя прилагането на биологично пчеларство, както и преминаването към биологично пчеларство. Парите ще се предоставят по Втори стълб от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Директни и индиректни възможности за подпомагане на пчеларите

Подпомагането се предоставя годишно под формата на еднократно плащане за стопанство, прилагащо изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848 относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти в стопанствата. 

Земеделският стопанин е необходимо да отглежда минимум 20 пчелни семейства. Те трябва да са разположени в пчелини, регистрирани в информационната система на БАБХ с идентифицирани пчелни семейства, които са включени в регистъра на биологичното производство.

Ангажиментът за преминаване към биологично пчеларство е една година с възможност за поемане на ангажимент по операция „Плащания за поддържане на биологично пчеларство“. Ангажиментът за биологично пчеларство е 5 години. След изтичането му може да се удължава до изтичане на програмния период. 

Важно е цялото стопанство да е в система на контрол. Подпомагането е разпределено по 10 групи стопанства.

Друга интервенция, по която пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане, е „Насърчаване на естественото опрашване“. Бенефициерите трябва да притежават минимум 10 пчелни семейства и да са регистрирани в Електронна платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД).

Операция 1: Осигуряване на опрашване в планински райони и защитени зони от Натура 2000 (стационарни пчелини) 

Пчелинът на кандидата трябва да попада в обхвата на Натура 2000 и/или в планински райони. Площта в радиус от 2,5 км трябва да е заета предимно (над 50% от площта) от тревна и храстовидна растителност или горски територии, в това число акациеви, кестенови или липови гори.

Операция 2: Ангажименти за предоставяне на услугата по опрашване чрез преместване и разполагане на пчелни семейства (подвижно пчеларство)

Кошерите се преместват и разполагат за период до 14 дни на локацията, където ще се извършва опрашването. 

•    Пчелинът на кандидата е разположен в район така, че в радиус от 2,5 км източниците, съдържащи нектар и полен, се състоят предимно от тревна и храстовидна растителност или гори или 
•    Предоставя договор със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването и периода на извършване на дейността.

Тези операции допълват интервенциите за инвестиции в подвижното пчеларство по чл. 55, като компенсира допълнителни разходи, свързани с подготовката на пчелните семейства, по-високия риск от загуби и подмяна на пчелни семейства в периода на ангажимента. 

Ставки за опрашване със стационарни пчелини: 
Стопанство с пчелин до 150 кошера – 1577 евро годишно; 
Стопанство с пчелин от 151 до 250 кошера – 3865 евро годишно.
Ставки за опрашване с подвижно пчеларство 
1226,59 евро годишно

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: