Опростяването на ОСП е в ход
25.04.2024 | 11:06 |
842 |
0
Опростяването на ОСП е в ход

CAP4US

Евродепутатите дадоха зелена светлина за преразглеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП), за облекчаване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС.

В сряда Парламентът одобри преразглеждането на Регламента за стратегическите планове по ОСП и Хоризонталния регламент за ОСП с 425 гласове „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. Членовете на ЕП приеха проектозакона с технически изменения, предложени от Съвета и одобрени от комисията по земеделие на Парламента на 15 април 2024 г.

Сега регламентът трябва да бъде одобрен от Съвета. Белгийското председателство на Съвета на ЕС информира Парламента, че ако членовете на ЕП одобрят предложението във формата, договорена от Специалния комитет по селско стопанство на Съвета, Съветът ще приеме същия текст.

След като бъде одобрен от Съвета, законът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. Земеделските стопани вече ще могат да прилагат преразгледани екологични „условия“ за своите заявления за финансова подкрепа от ЕС през 2024 г.

Прегледът на ОСП променя правилата за три екологични „условия“ - ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя по-голяма гъвкавост на държавите от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Малките стопанства под 10 хектара ще бъдат освободени от проверки и санкции за неспазване на някои правила на ОСП.

За да се ускори приемането на мерките, Парламентът се съгласи да разгледа досието по т.нар. неотложна процедура.

Парламентът реши във вторник да не възразява срещу предложението на Комисията, допълващо пакета за опростяване на ОСП. Съгласно текста държавите членки ще разполагат с по-голяма свобода на действие при прилагането на изискването на ОСП за запазване на съотношението на постоянно затревените площи към земеделската площ над 5% в сравнение с 2018 г. (ДЗЕС 1).

Copa-Cogeca сподели първоначалния анализ на Европейската комисия и подкрепи предложените мерки за опростяване. Предизвикателното прилагане на новата, изключително сложна ОСП през януари 2023 г., усложнено от екстремните метеорологични явления, геополитическия и икономическия контекст направи трудно, ако не и невъзможно, изпълнението на определени технически или навременни изисквания.

В този контекст бързото приемане от членовете на ЕП на предложенията се разглежда като положителен сигнал за неотложността на справяне с опасенията, изразени от фермерите през последните няколко месеца, когато става въпрос за административната тежест, свързана с прилагането на ОСП и на необходимостта от незабавно приложими решения.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: