Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Нова стратегия на строителното министерство
22.11.2018 | 16:18 |
672 |
0
Нова стратегия на строителното министерство

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва проект на новата жилищна стратегия. Целта е подобряване на механизмите за по-ефективно управлението на етажната собственост и създаване на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.

Също така тя има за цел да създаде нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработване на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който да спомогне и за справяне с демографската криза и бедността по региони.

„Много повече са жилищата, отколкото домакинствата, а над 97% от собствеността е частна. На пръв поглед, тези факти могат да съставят погрешното мнение, че в България няма жилищен проблем. Но професионалният прочит на всички свързани аспекти разкрива, че всъщност жилищната система на България е с много неразвити елементи, дефицити и деформации”, каза Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ по времена на втория ден от форума „Моят град, моят дом, моят бизнес“, цитирана от stroiteli-bg.com.

Една от специфичните цели на стратегията в тази връзка е осигуряване на условия за финансово достъпни жилища и подпомагане на уязвимите лица.

Тенденциите към увеличаване на необитаемите жилища може да се разглеждат и като възможност, тъй като при създаване на стимули тези жилища могат да бъдат ползвани от социално слаби семейства, при съответната регламентация. В стратегията се предлагат и мерки за достъпни жилища за млади семейства и висококвалифицирани кадри, така че да се раздвижи мобилността на трудовия пазар.

Ще се набележат и мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища, чрез публично частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен.

„Много важна тема е регламентирането на дейността на професионалния домоуправител при управлението на етажната собственост, защото в момента статистиката показва, че има повече от 100 фирми, които се занимават с тази дейност, но липсата на регламенти и критерии към тях създава недоверие“, коментира Благиева.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: