Напояване: Мисия възможна
19.03.2024 | 11:19 |
197 |
0
Напояване: Мисия възможна

С пълна сила и при интензивна работа протичат ремонтните дейности по всичките 24 проекта от мрежата на „Напоителни системи” ЕАД. Целта е да намалим изтичането на вода по тръбите и ценния ресурс да достига единствено до българските земеделски производители. Това заяви по време на CAP4US уебинар: Мисия "Напояване" изпълнителният директор на Държавното търговско дружество Снежина Динева.


Проектите се финансирани по мярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от ПРСР 2014-2020 г.


Ремонтите се изпълняват на територия, обхваната от 14 от клоновете на „Напоителни системи“ ЕАД: Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.
Изпълнението на дейностите е фокусирано основно върху възстановяването на съществуващата линейна инфраструктура и съоръженията към нея. 


„Реализирането на проектните предложения дава възможност за увеличаване на поливните площи с минимум 200 000 дка“, каза Снежина Динева. Тя допълни, че се предвижда и постигане на потенциална икономия на вода минимум с 50%.


Без напояване не можем да говорим за земеделие, категоричен е земеделският производител Димитър Мачуганов.

„Няма как да не признаем, че „Напоителни системи” направиха чудеса от храброст, за да станат бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони, за да започнат тези ремонти”, допълни още Мачуганов.


Управлението на водните ресурси е във фокуса на работа на новосъздадената дирекция "Хидромелиорации" към Министерството на земеделието и храните. Звеното е оглавено от Николай Карафизиев.

Той подчерта и ролята на Консултативния съвет по хидромелиорации, където се обсъждат всички важни теми за земеделските производители.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: