Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Министърът поиска 7,5% задължително преразпределение на плащанията
17.06.2021 | 09:20 |
582 |
0
Министърът поиска 7,5% задължително преразпределение на плащанията

За нас е притеснителен прагът от 10% задължително преразпределение на средствата за директни плащания в новия програмен период, заяви министърът на земеделието Христо Бозуков по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие в Лисабон.

Директни плащания: България подкрепя 25% за екосхеми

По думите му комбинирането на този праг със завишения процент за екосхеми ще доведе до прекомерно намаление на базовата подкрепа на земеделските стопани.

„Минимален задължителен процент от 7,5% преразпределение на плащанията е балансирано решение“, допълни ресорния министър.

Относно обвързаната подкрепа България отново настоява тя да бъде запазена най-малко на настоящото ниво от 13+2%.

Според проф. Бозуков едни от най-сериозните предизвикателства, пред които е изправен секторът на земеделието, са свързани с ефективното управление на водните ресурси. 

„Считаме за приоритетно приемането на предложението на Председателството за възможността за финансиране до 100 % на инвестиции в напоителна инфраструктура“, посочи земеделският министър.

Във връзка със завишаването на изискванията за опазване на околната среда и поемането на екологични ангажименти, фермерите трябва да бъдат компенсирани с адекватни икономически стимули, се посочва още в позицията на България.

За да се осигури дългосрочна стабилност на аграрния отрасъл, са нужни и възможности за намаляване на социално-икономическите различия между държавите, между регионите и между отделните производители. 

Министърът посочи още, че инструментите на Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъдат по-гъвкави и съобразени със специфичните особености и нужди на всяка държава членка.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: