Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Заявка: Ще се търси решение за подпомагане на хидропонните оранжерии
17.08.2023 | 08:53 |
328 |
0
Заявка: Ще се търси решение за подпомагане на хидропонните оранжерии

Земеделският минисър ни увери, че ще се търси възможен начин за подпомагане и на хидропонните оранжерии при предстоящите корекции на Стратегическия план, които ще започнат към края на годината”, заяви пред Агри.БГ Иван Кабуров след последния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци в агроминистерството.

Кирил Вътев: Каквито и стратегии да се правят, трябва да са съобразени с промените в климата

На срещата той и негов колега са били представителите на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). По думите му има официално внесено писмо по темата и към Кирил Вътев, след като по време на служебното правителство бяха изпратени редица такива заради отпадането на хидропониката от обвързаната подкрепа в новия програмен период.

Отново предлагаме хидопонните оранжерии да се вкарат в обвързаното подпомагане или министерството да ни каже по-какъв начин ще получаваме подкрепа, защото ако остане така, ние не сме равностойни и конкурентни. Засега срещаме чуваемост и желание да се намери решение на проблема, надяваме се на добра развръзка”, коментира Кабуров.

Производителите с хидропонни оранжерии изтъкваха многократно, че липсата на подкрепа за тях ще доведе до отлив от ранна зеленчукова продукция с български произход, което ще повиши и крайната цена за потребителите. В същото време като цяло отопляемите оранжерии бяха сериозно затруднени от нарасналите цени на енергоизточниците.

Дали тези опасения се сбъдват, или не, е предмет на задълбочен анализ, но последната официална статистика отчита спад в оранжерийните зеленчуци на годишна база. От началото на 2023 г. до 3 август 2023 г. се регистрира намаление на произведената продукция от оранжерийни домати (с 13,6%) и краставици (с 24,1%), пише в последния оперативен анализ на агроминистерството.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: