Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Евростат отчита свиване на строителния сектор за септември
23.11.2017 | 13:30 |
783 |
2
Евростат отчита свиване на строителния сектор за септември
Снимка pixabay.com

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз (ЕС) и в частност в България, се сви през септември за втори пореден месец, докато строителството в еврозоната нарасна слабо за пръв път от юни насам, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато се сви с 0,2 на сто. В същото време строителството в еврозоната нарасна слабо с 0,1% след стагнация на производството в сектора през предходните два месеца и след като се подобри за последно през юни, когато също нарасна с едва 0,1 на сто.

На годишна база строителството в еврозоната ускори темпото си на растеж до 3,1% от 1,9% през август, докато в рамките на целия Европейски съюз растежът се забави през септември до 2,6% от 3,6% през предходния месец. През септември най-силен ръст в строителството на месечна база е отчетен в Словения (повишение с 4,0%) и в Холандия (с 1,1%), докато най-солидно понижение е регистрирано в Румъния (спад с 4,6%), Унгария (с 3,8%) и Словакия (понижение с 2,4%).

Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база обаче е Унгария (ръст с цели 23,8%), следвана от Полша (с 18,1%), Словения (със 7,0%) и Швеция (с 6,8%), докато най-солидно влошаване е отчетно отново в Румъния (понижение с 13,5%), следвана от Обединеното кралство (спад с 1,4%) и Белгия (с 0,4%).

Според същото проучване на Евростат, строителството в България се сви през септември с 1,0% спрямо предходния месец, когато се влоши с 0,5 на сто. На годишна база темпото на растеж на производството в строителния сектор на нашата страна се забави до 6,1% (спрямо септември 2016-а) от 8,5% през август и след ръст с цели 11,8% през месец май (най-силен подем от юни 2015-а година, когато нарасна със 17,3 на сто).

Въпреки забавянето, по този показател България се нарежда на пето място по най-добро темпо на растеж сред останалите страни - членки на ЕС и представлява трайно повишаване на строителната бизнес активност от седем месеца насам, след като през март строителството нарасна с 5,2% (спрямо март 2016-а), излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца (от декември 2015-а г).

Коментари
Igortum
на 02.12.2017 00:06:23
Непогода гряь на земле Заходите в спорткомплекс одеваете бахилы и все чисто, не дорогие крепкие бахилы смотрите тут ===> <a href=http://vilada.ru/item/102-bakhily-pvd-povyshennojj-prochnosti>КАЧЕСТВЕННЫЕ НЕДОРОГИЕ БАХИЛЫ</a>
Igortum
на 02.12.2017 14:36:50
Осень глина на обуви Если вы хотите чистоты в спорткомплексе используйте мешки для мусора, дешовые отличного качества мешки для мусора смотрите тут ===> <a href=http://vilada.ru/item/217-pakety-dlya-musora-pnd-120l>КАЧЕСТВЕННЫЕ НЕДОРОГИЕ МЕШКИ ДЛЯ МУСОРА</a>
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: