Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Въглеродните сертификати нямат срок на годност
21.11.2022 | 14:10 |
320 |
0
Въглеродните сертификати нямат срок на годност


Въглеродните сертификати нямат срок на годност, тоест фермерът, който ги печели, може да ги продаде по всяко време. Това стана ясно по време на уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Много повече от политика”.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Темата дискутирахме с Константин Харалампиев, експерт по въглеродно земеделие от AgroVar и доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика към ССА (ИАИ) и Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA).

“Не бих казал, че въглеродните сертификати имат срок на годност, но една от нашите основни цели, е да върнем колкото се може по-скоро тази стойност при земеделците. Има изгледи цената на въглеродните сертификати да се повишава, но това не е задължително. И в момента има фирми, които имат готовност да купят въглеродните кредити веднага”, обясни Константин Харалампиев.

Отделно ако даден земеделец не иска да продава своите сертификати, а иска да ги инвестира в друг свой бизнес, за да го превърне във въглеродно неутрален, това също е възможно.

“Ако фермерът така прецени, няма пречка това да се случи. Тук говорим за свободен пазар - никой не ти казва какво да правиш и как да го направиш. Ако той е решил, че иска да е въглеродно неутрален в другия си бизнес, е възможно това да се случи”, добави експертът.

Към момента въглеродно земеделие могат да прилагат всички земеделски стопани, но печалбите от него са приложими само за фермерите с обработваема земя. 

“Методологията за момента казва, че трябва да има добив от земята, да се покаже промяна на практики на обработка. Реално при ливадите и пасищата няма интензивни обработки и към момента те не са приложими”, разясни Константин Харалампиев.

Как работи една въглеродна програма?

Когато фермер заяви желание за участие в подобна въглеродна програма на първо място се събира информация за няколко години назад от стопанството му за всички полета, които ще бъдат включени в нея - как е обработвана земята, какви култури е имало и т.н.

След това започват да се правят директни почвени измервания, за да се види колко въглерод има в почвата, като тази информация се събира всяка година.

Накрая се сертифицира реалната стойност на въглерода, който е секвестиран заедно с намаляването на емисиите, което е постигнато, в сравнение с базовите стойности на стопанството. 

Оттам нататък тази информация се валидира от трета страна и се сертифицира в регистър, където всеки сертификат си има уникален номер. 

Фермерът получава своя сертификат и решава какво да прави с него - да го продаде или да го запази. Съответната компания, в чиято въглеродна програма участва земеделеца, намира купуват на сертификата и сумата от продажбата се изплаща на стопанина.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: