Внимавайте за ДЗЕС 7, когато приключвате заявлението си
20.06.2024 | 13:44 |
567 |
0
Внимавайте за ДЗЕС 7, когато приключвате заявлението си

CAP4US

Като приключвате заявлението си за директни плащания задължително избирате един от двата варианта на ДЗЕС 7: Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя. Те са: досегашната ротация (смяна на културите върху минимум от 35% върху земята), или диверсификация на културите.

Четете още: Екосхемата за насърчаване на зеленото и органичното торене с корекции за 2024 г.

От Общинската служба по земеделие в Димитровград припомнят какви са изискванията в двата случая.

Ротация:

На обработваема земя с площ над 10 ха земеделският стопанин осигурява ежегодно смяна на отглежданата култура (ротация) на ниво земеделски парцел върху минимум 35% от обработваемата земя в стопанството си. След третата година земеделският стопанин е длъжен да гарантира, че всички земеделски парцели от обработваемата земя от стопанството са били обект на ротация.

Диверсификация:

Когато размерът на обработваемата земя в дадено стопанство е между 10 и 30 ха, диверсификацията на културите се състои в отглеждането на поне две култури в стопанството. Основната от тях не може да превишава 75% от обработваемата земя.

Когато обработваемата земя е над 30 ха, се изисква засяване и отглеждане на поне 3 култури. Основната не може да заема повече от 75% от обработваемата земя, а двете основни култури не могат да обхващат заедно повече от 95% от обработваемата площ. 

Важно: Изпълнението на ДЗЕС чрез ротация представлява много сериозен многогодишен ангажимент и трябва да се съобразите с това, като избирате чрез кой от вариантите ще спазвате тази условност.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: