Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

България отново си пожела 13+2% обвързана подкрепа
27.05.2021 | 15:12 |
314 |
0
България отново си пожела 13+2% обвързана подкрепа

Обсъждането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) навлезе във финалната си фаза. След супертриалога на 25-26 май между трите съзаконодатели, реформата е тема на разговор и между министрите по земеделие на страните членки. Ето за какво настоява България на заседанието на Съвета в Брюксел, което приключва на 27 май. 

В Брюксел се заиграват с процента за преразпределително плащане

Водещи за страната ни са:

•    продължаване на преходната национална помощ с възможност за актуализиране на референтните периоди;
•    запазване на обвързаната подкрепа на нивата от 13+2%. 

Относно средствата, които да бъдат заделени за екосхеми от бюджета за директни плащания, България настоява за обучителна фаза за първите години, както и гъвкавост за прехвърляне на неусвоените пари към други схеми за директни плащания и ПРСР.

По темата дали да се отнемат субсидии, ако фермерите не спазват трудовото и социално законодателство, нашата делегация иска ясно формулирани правила, за да може тези изисквания да имат ефект и да се избегне увеличаването на административната тежест.

В рамките на заседанието ще бъдат обсъдени и възможностите на Съюза да актуализира съществуващото законодателство за производство и предлагане на пазара на растителен репродуктивен материал. 

В позицията на страната ни се посочва, че е важно да се запазят и доразвият облекченията към малките предприятия. Целта е те да имат достъп до семена с високо качество на поносима цена, както и до традиционни и регионални семена, адаптирани към климатичните промени. 

Във връзка с проучването на ЕК за статута на новите геномни техники страната ни подкрепя идеята за предварителна оценка на тяхното въздействие.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: