Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Атидже Алиева-Вели: Имаме нужда от ново начало в земеделието
25.01.2024 | 17:02 |
303 |
0
Атидже Алиева-Вели: Имаме нужда от ново начало в земеделието

Разговорите за бъдещето на земеделието в България трябва да започнат. Тъй като освен европейската политика, ние виждаме, че и националната политика, и визия за земеделието, имат нужда от промяна. 

Имаме нужда от едно ново начало в земеделието и в България, и в Европа. Това каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели в интервю за Агри.БГ.

“Ако погледнем европейския дебат, който се проведе миналата седмица за състоянието на земеделието, ясно се вижда, че ОСП не може, поне в този си вид, да изпълнява функциите и да постига основните приоритети, които са залегнали в нея. Тук говорим за справедливи доходи за земеделците; за гарантиране на продоволствената сигурност.  

Така че този разговор за мен е изключително важен, за да може ние да формираме нашата национална позиция, която да стане част от европейската”, категорична е Атидже Алиева-Вели.

Но как говорим за бъдещето на земеделието, след като нямаме яснота за бъдещата визия на Европа?

“Да, важно е да водим този разговор сега, за да може нашите визии и стратегии да станат част от европейското предложение. Считам, че трябва да обърнем подхода. Първо, разговорът да се води в дебат и в абсолютно партньорство със земеделската общност в България. Разговорът и предложенията да са основани на научни данни. И накрая той да стане част от европейската политика. 

Прекалено много пъти страдаме от това, че Брюксел налага политика, налага мнение. Смятам, че имаме уникалната възможност в момента да обърнем този подход и да тръгнем от основата към върха, за да може наистина в най-добра степен да са защитени интересите на българските производители”, обясни евродепутатът.

Относно изравняването на плащанията и възможността за отпадане на директните плащания след 2027 г., Атидже Алиева-Вели коментира: 

“Смятам, че България има уникалния шанс да предложи начин за финансиране по линия на ЕС, който в най-добра степен да отговори на очакванията и на нуждите на нашите земеделци. Дали това ще бъдат директни плащания, дали ще бъдат плащания по друга форма или премахване на директните плащания, трябва да се реши след задълбочен анализ и много тежки дискусии”, заключи тя.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

Тагове
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
Код за сигурност: